Intrebare: Cat de sigura este utilizarea creatinmonohidratului?

          Creatina pare sa fie foarte sigura, chiar si cand este administrata in doze mari de catre atleti. Cu exceptia unor tulburari gastrice nu au fost raportate alte efecte adverse. Desi nu au fost efectuate cercetari pe termeni de ani de zile, pe atleti administrandu-si mari cantitati de creatina, cercetatorii nu cred ca aceste studii ar arata alte rezultate.

          Intr-un studiu efectuat pe barbati si femei s-a demonstrat ca o perioada de 5 zile cu administrare de 20grame/zi de creatina (perioada de incarcare), urmata de o perioada de mentinere de 51 zile cu 10 grame/zi, nu a produs nici un fel de efecte adverse. Suplimentar fata de imbunatatirea performantei sportive, s-a observat scaderea cu 22% a colesterolului VLDL si cu 23% a trigliceridelor sanguine. Aceste doua elemente sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare si diabet. De asemenea s-a descoperit reducerea cantitatii de zahar din sange, ceea ce sugereaza faptul ca creatina ar imbunatati actiunea insulinei.

          Creatina este un produs natural al organismului, se gaseste in numeroase alimente astfel ca nu este interzisa utilizarea sa de catre nici o asociatie sportiva sau agentie guvernamentala.