Aceasta planta creste doar in zone tropicale si doar in cateva zone cu climat moderat. Grecii antici il utilizau ca diuretic si ca tonic general. In India era utilizat ca antiseptic, antiinflamator si diuretic, in timp ce in China se utiliza in afectiuni ale ficatului, rinichilor si sistemului cardiovascular.  Acest compus este extrem de bogat in substante cu potential biologic: saponine, flavonoizi, alkaloizi, alti nutrienti. Tipurile si cantitatile acestora depind de partile din planta folosite (frunze, fructe, tulpina). De asemenea este important locul din care este recoltata planta ca si conditiile de dezvoltare, cultivare, recoltare.
In tarile din Balcani, in special in Bulgaria este utilizata pentru tratamentul infertilitatii si a lipsei de libido. Institutul Bulgar de Cercetari Farmaceutice a cercetat-o timp de 2 decenii si studiile aparute ofera cele mai cuprinzatoare date. Nu am gasit studii efectuate in Statele Unite. Cu exceptia unui mic grup de oameni de stiinta si medici antrenati in medicina traditionala Orientala si Ayurvedica putine lucruri au fost cunoscute in SUA, pana la publicarea la mijlocul anilor ’80 a doua tratate ‘Manual al plantelor chinezesti’ si ‘Constituenti chimici ai plantelor orientale’. Imediat dupa aceea a inceput sa fie utilizata in culturism in urma rezultatelor obtinute de olimpicii est-europeni si de diferiti alti atletide top.

CUM ACTIONEAZA TRIBULUSUL?

Ca si DHEA si androstenedion-ul,  tribulus-ul a fost promovat ca stimulent al secretiei de testosteron; totusi nu actioneaza dupa acelasi mecanism – in timp ce primele doua furnizeaza materiale de baza ca si cresteri de pana la 41%!!!  De mentionat ca testosteronul liber este doar o parte din testosteronul total, care in limite normale se situeaza intre 300-1000 ng/dl.
Nu exista studii care sa faca legatura intre cresterea de LH, testosteron si performantele atletice sau dezvoltarea musculara in culturism.
Exista multi culturisti care utilizand in exces steroizi si-au redus secretia de testosteron, astfel ca aceasta planta le poate fi de un real ajutor.
Unii producatori / distribuitori ai diferitor suplimente pe baza sau in care ingredie ntul principal este Tribulus Terrestris pretind ca acesta poate vindeca zeci de boli. Sincer nu credem ca are capacitatea de a rezolva toate afectiunile si de asemenea nu credem ca utilizarea sa prin ea insasi ar contribui la cresterea de masa si forta musculara. Pe de alta perioada la sfarsitul anilor ’90 combinatia acestui produs cu DHEA si androstenediona, devenise foarte populara pentru ca se observase ca actiona foarte eficient! Aceste ultime doua componente/produse ofera organismului precursorii tesosteronului, insa aceasta nu inseamna ca vor fi convertite in totalitate in testosteron. In cadrul unui studiu, s-a obsercvat ca unii atleti care desi aveau nivele normale de DHEA, nivelul testosteronului si al LH se afla sub valori normale. Astfel, desi in organism poate sa existe o mare cantitate de ‘material’, glanda pituitara (‘centrul de control al secretiei hormonale’) nu sa semnalul productiei de testosteron.
Prin adaugarea de  Tribulus Terrestris creste nivelul de LH si astfel apare un efect de tip steroidian ‘steroid-like’.
Patru culturisti  de nivel avansat si care au folosit aceasta combinatie au relatat ca a crescut frecventa si intensitatea erectiilor. Nu se poate sti exact daca acest efect este cauzat doar de nivelul testosteronului sau si de cresterea altor compusi (forta si intensitate). Voi incerca aceasta combinatie si eu si voi investiga pe mine personal ce efecte are – in special voi urmari in timp nivelele de testosteron si LH.
Din cate se pare mai multe companii intentioneaza sa realizeze studii mai ample pe culturisti pentru a analiza in prima faza nivelele de LH si testosteron si in a doua faza  sa determine daca si mai ales in ce masura aceasta combinatie accelereaza cresterea de masa musculara si arderea grasimii si de asemenea care sunt dozele optime. Aceste studii vor derula pe durata a catorva luni si speram ca rezultatele sa fie unele foarte promitatoare.

CAT ESTE DE SIGUR?

Un efect secundar este reprezentat de tulburarii de stomac aparute daca nu se administreaza impreuna cu mancarea (acestea apar intr-o proportie de 10-20%). Pentru a nu produce efecte secundare dupa folosirea sa pe perioade mari de timp recomand administrarea in cicluri de maxim 6 sapatamani. Orice compus, fie supliment vegetal sau medicament, daca actioneaza asupra axei hormonale a organismului, va fi inhibat deoarece organismul isi adapteaza nivelele hormonale prin mecanisme feedback. Deci daca adaugi Tribullus Terrestris la DHEA si/sau androstenediona fa o pauza de 4-6 saptamani dupa o administrare de 6 saptamani.
In acest moment Tribullus Terrestris este disponibil in diferite suplimente in mod individual.
Studiile pe oameni nu au semnalat efecte toxice semnificative. De cand este utilizat ca supliment nutritional nu se cunosc efecte negative. Totusi nu  se recomanda administrarea de tribulus  la femei gravide sau lauze. Cred ca are un potential de a altera chimia hormonala. De asemenea indivizii care prezinta afectiuni nu ar trebui sa si-l administreze fara consultarea medicului intern.
Studiile efectuate pana acum par sa favorizeze doze de 750-1250mg/zi de Tribullus Terrestris, eventual combinate cu DHEA (100mg/zi) si eventual  100mg/zi androstenediona. Trebuie amintit ca acestea nu sunt date finale si „batute in cuie” in privinta culturismului.

#10024