Testosteronul (‘T’ – cum ii spun specialistii) a fost si este cel mai cunoscut hormon implicat in dezvoltarea musculara. De decenii, atat oamenii de stiinta ca si atletii au fost fascinati de uimitoarea putere a testosteronului. Nu numai ca are acest rol dar el incetineste procesul de imbatranire, iti influenteaza starea psihica si influenteaza acele caractere care iti determina succesul in lumea afacerilor.
Orice dubiu asupra ‘regelui’ hormonilor a fost spulberat inca din a doua jumatate a anilor ’90 cand un cuprinzator studiu publicat in revista New England Journal of Medicine a relevat ca dozele suprafiziologice de testosteron sintetic administrat unui grup de culturisti au determinat castiguri de masa musculara aproape duble in raport cu un grup de culturisti care au realizat aceleasi antrenamente, in aceeasi perioada de timp dar la care nu s-a administrat testosteron sintetic. Acelasi studiu a relevat ca un grup de barbati carora li s-a administrat testosteron au prezentat cresteri de masa musculara mai mari decat un alt grup de barbati care se antrenau regulat!!! Adica, stand pe canapea si administrandu-ti testosteron castigi mai multa masa musculara decat cineva care lucreaza in sala dar nu ia testosteron!!! Probabil ca si culturistii experimentati se mira, insa pentru comunitatea stiintifica sportiva acest studiu a fost intr-adevar revolutionar!
Din nefericire, testosteronul si steroizii anabolizanti sunt ilegali, greu de procurat si, utilizati incorect pot avea consecinte secundare grave. Ce are a face asta insa cu domeniul suplimentelor pentru culturism? Cunosc de acum cum ne putem dubla sau chiar tripla nivelele proprii de testosteron fara a folosi ‘droguri’. Si nu ma refer la groaza de impotentele ‘testosteron boosters’ aparute in ultimii ani…

TOTUL A INCEPUT CU DHEA

In 1996, lumea culturismului a fost zguiduita de un nou compus – DHEA (DEHIDRO-EPI-ANDROSTERON).
DHEA a devenit faimos nu datorita vreunui studiu care sa arate ca determina cresteri masive de dimensiune si forta musculara. Aceasta s-a intamplat in cazul creatinei si HMB. Mai degraba, DHEA a devenit popular deoarece a devenit DISPONIBIL. Cu cativa ani in urma, DHEA era plasat la mijloc de catre FDA: nu era chiar un medicament, insa nu se incadra nici in categoria suplimentelor; aceasta pana la legea emisa in 1994 de DSHEA (Dietary Supplement Health and Education Act). Aceasta lege a permis ca prohormoni ca DHEA sa poata fi vanduti ca suplimente nutritionale. DHEA este un produs interesant insa nu reprezinta acel tip de supliment care sa ma excite. Produce o crestere a nivelelor de testosteron in special la femei si barbati adulti al caror organism nu mai produce nivele normale de DHEA pe cale naturala.