Sa discutam acum cum putem manipula efectele pozitive si negative ale insulinei. Vorbim de un hormon care te poate ajuta sa promovezi dezvoltarea tesutului muscular, dar pe de alta part, poate impiedica aparitia unui aspect de corp musculos. Este o sabie cu doua taisuri! Iti sugerez sa inveti cum sa stapanesti acest hormon daca doresti sa creezi un fizic ideal in aceasta lume plina de alimente procesate! Managementul insulinei are importante implicatii in starea de sanatate, mai ales pentru sportivii care vor sa fie activi si mai tarziu, cand intra in joc multe dintre efectele debilitante ale acestui hormon. Am impartit aceasta sectiune in 3 parti integrale : agenti de orientare a glucozei, amplificatori ai insulinei si modificatori ai raspunsului glicemic.

AGENTI DE ORIENTARE A GLUCOZEI

Acesti compusi reprezinta o categorie de suplimente sportive de care poate ca nu ai auzit pana acum. In aceasta categorie intra produsele sau compusii care permit corpului tau sa orienteze glucoza direct in tesuturile care au cel mai mult nevoie de ea si deasemenea ajuta la mentinerea unor nivele adecvate de zahar sanguin. Desi multe produse au atins subiectul transportului glucozei si al managementului nivelelor de zahar sanguin niciodata acest subiect nu a mai fost un subiect atat de fierbinte in comunitatea stiintifica. Un motiv pentru acest nou interes ar putea fi cartea „Sindromul X” al lui Barton Berkson. Conform acestei carti intoleranta la glucoza si rezistenta la insulina poate afecta peste jumatate din populatia U.S.A. Cu alte cuvinte, orice element nutritiv care afecteaza glucoza (orice carbohidrat pe care il consumam devine in final glucoza) si metabolismul insulinic, poate deveni foarte important pentru companiile producatoare de medicamente si/sau suplimente. Cei care se antreneaza regulat, mai ales cei care se antreneaza cu greutati dispun in mod preferential de mai multi nutrienti la nivelul celulelor musculare si mai putin la nivelul celulelor tesutului gras. Un beneficiu cheie al antrenamentelor cu greutati este faptul ca acestea creaza o nevoie de orientare a glucozei in locurile de depozitare la nivel muscular si nu la nivelul celulelor grase/ adipoase. Agentii de orientare a glucozei maresc efectele insulinei. Principalele proprietati anabolice ale insulinei provin din efectele de stimulare a celulelor musculare in preluarea glucozei. Insulina reprezinta o parte integrala a sistemului de „transport”. Optimizarea acestui sistem poate permite celulelor musculare sa accepte mai multi nutrienti precum glucoza, aminoacizii, proteinele si creatina. Majoritatea agentilor de orientare a glucozei maresc sensibilitatea la insulina. Aceasta inseamna ca agentii de orientare a glucozei vor permite corpului sa utilizeze insulina produsa de organism mai eficient. Pe de alta parte in ecuatie intra si factorul rezistenta la insulina, care este asociat cu reducerea metabolismului glucozei si a elementelor proprii organismului de orientare a glucozei. In trecut, consumatorii de produse nutritionale sportive considerau cromul si vanadiul ca „regii” cresterii sensibilitatii la insulina si a metabolismului glucozei. Totusi, mai recent au aparut compusi mai noi iar datele studiilor clinice care sustin utilizarea lor sunt din ce in ce mai multe. lata in continuare o trecere in revista a celor mai buni si mai noi compusi din aceasta categorie.
Acidul Alfa-Lipoic (ALA) – Cunoscut sub diferite nume (acid lipoic, acid alfa-lipoic si acid tioctic) acest compus actioneaza ca o coenzima in cateva reactii ale organismului , una din ele denumita „glicoliza”, care este procesul de convertire a zaharului sanguin in energie. Acidul alfa-lipoic face aceasta sustinand activitatea mitocondriilor, micile organite generatoare de energie. Acidul alfa-lipoic este un nutrient pe care organismul il poate produce si de aceea nu este considerat „esential”. Totusi, multiple studii efectuate pe diabetici tip II (cei cu sensibilitate redusa la insulina) contureaza foarte clar ideea ca de acidul alfa-lipoic pot beneficia atletii, culturistii si oricine care incearca sa castige ceva masa musculara si sa-si reduca masa de grasime corporala. Dupa cum am mentionat mai inainte, peste 50% din populatia U.S.A. poate avea o problema cu utilizarea glucozei sanguine, cunoscuta si ca insensibilitate la insulina. De ce? Unul din motive este deoarece regimul alimentar american este plin de „alimente tip fast-food”. Alimente procesate, zaharuri rafinate, grasimi saturate, fast fooduri s1 alte tipuri care influenteaza negativ nivelele de insulina produse de organism si sensibilitatea la insulina. De fapt. suplimentele cu acid alfa-lipoic pot fi utile in reducerea timpului de refacere, pot creste depozitele de glicogen si pot ajuta persoanele care le consuma sa-si reduca grasimea corporala in timpul unor diete ketogenice.

Cum actioneaza AAL?

Muschii reprezinta situsul primar catre care este orientata glucoza. lata de ce este probabil ca acidul alfa-lipoic ajuta la preluarea glucozei de catre muschi , conducand posibil la o sinteza de glicogen mai mare. Intr-un studiu, diabeticii care au utilizat 1 gram intravenos de acid lipoic zilnic si-au marit rata clearanceului metabolic cu 30%. Desi aceste cercetari au fost facute la diabetici , acesta poate fi un indiciu al modului in care poate creste producerea de energie in muschi conducand si la o posibila reducere a grasimii corporate.
Acidul alfa-lipoic este de asemenea un antioxidant foarte puternic. Numeroase studii indica faptul ca acidul alfa-lipoic prezinta efecte benefice in combaterea leziunilor produse de radicalii liberi. In mod specific acidul alfa-lipoic a fost studiat pentru efectele sale asupra capacitatii de chelare a metalelor , capacitatea sa de maturare a speciilor oxigen reactive, capacitatea sa de a regenera antioxidanti endogeni si capacitatea sa de a repara leziunile produse de radicalii liberi. Dupa cum vedeti acidul alfa-lipoic este si un antioxidant.Studiile clinice au aratat ca acidul alfa-lipoic este destul de sigur. Totusi orice supliment care poate actiona ca un compus de tip „like-insulin” impune precautie in utilizare. Acidul alfa-lipoic are o reputatie de agent potent si administrarea unor cantitati prea mari poate conduce la nivele reduse de glucoza sanguina ceea ce conduce la simptome precum oboseala, anxietate, confuzie, frustrare etc. Daca decideti sa incerci acidul alfa-lipoic incepeti cu 100-200 mg administrati dupa o masa. Rezultatele bune se obtin daca se ajunge la o doza de 600 mg zilnic impartite in doze de 200mg, consumate la 3 mese separate. Nu cred ca sportivii trebuie sa consume doze mai mari de 600 mg zilnic. Aparent, pentru utilizarea ca antioxidant doza eficienta ar fi de 200-300 mg zilnic.

Suplimentele pe baza de acid alfa-lipoic au aparut de mai mult timp pe piata. Sunt utilizate frecvent de cei care incearca sa controleze nivelele de zahar sanguin si exista dovezi care arata ca suplimentele de ALA pot fi utile in sustinerea efectelor anabolice si de ardere a grasimilor specifice insulinei, de care ar putea beneficia oricine care urmareste sa-si dezvolte masa musculara si sa-si reduca grasimea corporala. In plus, acidul alfa-lipoic poate sustine protejarea corpului impotriva leziunilor produse de radicalii liberi, actionand ca un antioxidant.

D-Pinitol Pinitol, D-Pinitol, Inzitol sau D-chiro-inositol sunt denumirile aceluiasi compus, ultimul din categoria agentilor de orientare a glucozei cu efecte de crestere a performantei si de sustinere a eforturilor fizice in cadrul antrenamentelor. Pinitol este un zahar metilat care prezinta un potential enorm ca agent de orientare a glucozei si de formare a depozitelor de glicogen. Pinitol-ul este un isomer al inositolului care este extras din soia si/sau din lemn de pin. Initial a fost studiat pentru principala sa proprietate de reducere a nivelelor de glucoza in sange (efecte hipoglicemice). Primele cercetari au fost efectuate pe diabetici grad II (insulino-rezistenta), categorie pe care pare sa stimuleze efectele insulinei in organism. Totusi, spre deosebire de majoritatea celorlalti compusi din clasa sa, Pinitolul asista orientarea glucozei fara sa produca reactii hipoglicemice masive si fara sa reduca in mod extrem nivelele de zahar sanguin.

Cum actioneaza D-Pinitol?  Pinitolul pare sa mareasca preluarea glucozei in celule si poate deasemenea mari sinteza de glicogen. Daca esti un sportiv care se antreneaza serios, depozitarea glicogenului si controlul glucozei sanguine sunt extrem de importante pentru a oferi muschilor tai combustibilul de care au nevoie pentru a se reface si a lucra la nivelele de care ai nevoie. Pinitol-ul este un bun supliment administrat in programele care includ suplimente de creatina, unde poate sustine transportul glucozei (si chiar al creatinei) in celulele musculare. Pentru inceput incercati administrarea unor doze de 50mg D-Pinitol la mese cu cel putin 50 grame carbohidrati. Majoritatea produsilor care contin acest ingredient includ de obicei intr-o portie 50 mg Pinitol, cantitate care pare sa fie eficienta.

Acid Colosolic – daca sunteti o persoana careia ii place sa fie informata este deja posibilsa mai fi auzit de Acidul Colosolic. Acesta este un alt interesant agent de orientare a glucozei care provine din planta Lagerstroemia speciosa, cunoscuta ca arborele banana. Extrase standardizate din frunzele de L_speciosa s-au dovedit in studii in vitro a fi stimulante ale activitatii de transport a glucozei cu proprietatea de a reduce nivelele de glucoza plasmatica la pacienti diabetici si la cobai. Am auzit de acest produs cu ceva timp in urma dar nu am avut sansda decat recent de a analiza studiile stiintifice. Se pare ca acidul colosolic reduce glucoza serica in raport cu doza administrata. De exemplu, doua studii au urmarit efectele administrarii acidului colosolic in doze cuprinse intre 0,16mg-0,48mg administrate dupa mese. Persoanele carora li s-a administrat acid colosolic au prezentat nivele mai mici de glucoza plasmatica. Acidul colosolic a fost studiat pentru efectele de scadere in greutate gasindu-se existenta unei relatii doza-raspuns. In acest studiu au fost raportate reduceri mai mari in greutate corporala la doze cuprinse intre /// 0,32mg-0,48mg.  Acest studiu sugereaza ca acidul colosolic se poate dovedi un nou supliment puternic de reducere a greutatii corporale. Parerea specialistilor e ca nu va mai dura mult pana ce vom primi noi tipuri de cocktailuri de agenti de orientare a glucozei care sa combine acidul alfa-lipoic, D-Pinitolul si acidul colosolic. In aceste tipuri de cocktailuri efectele sinergice vor permite administrarea acidului colosolic in doze de 0,160 mg de 3 ori pe zi in scopul managementului greutatii corporale pentru a directiona in mod preferential carbohidratii in tesutul muscular evitand patrunderea in tesutul gras!