Intalnesc frecvent termenii metabolism si rata metabolica. Ne puteti spune cate ceva in linii mari despre ei?

METABOLISMUL este un termen care se refera la utilizarea nutrientilor din organism prin procese anabolice si catabolice. Reprezinta rata de utilizare a substantelor absorbite de organism.

RATA METABOLICA  se refera la rata cu care se convertesc depozitele de energie in energie de lucru a organismului. Defineste viteza cu care actioneaza ‘sistemul’. Rata metabolica este controlata de un numar de factori: masa musculara (cu cat este mai mare masa musculara, cu atat mai mare este rata metabolica), aportul caloric, exercitiile fizice si utilizarea stimulentelor sau supresoarelor chimice.

Poti sa definesti mai clar termenii de „micronutrienti” si „malabsorbtie”? 

MICRONUTRIENTI – sunt compusi nutritivi ingerati in cantitati mici in comparatie cu macronutrientii. Includ vitaminele si mineralele. Multi dintre micronutrienti sunt compusi esentiali care realizeaza functii vitale in organism. Cantitatile ingerate sunt de ordinul gramelor sau chiar a microgramelor.

MALABSORBTIE – proasta absorbtie a nutrientilor prin tractul digestiv. Aceasta duce la deficiente vitaminice, pierdere de greutate si afectarea sanatatii. Este provocata de afectiuni intestinale sau de lipsa enzimelor digestive.