GLUTAMINA – CEL MAI IMPORTANT AMINOACID

De decenii, oamenii de stiinta au cautat sa studieze functiile si sa descopere posibile aplicatii ale suplimentelor de aminoacizi.
Multe suplimente au venit si au trecut de-a lungul anilor, insa cel care a devenit extrem de popular in ultima decada este aminoacidul glutamina. Se poate spune ca este ‘mama aminoacizilor’!
Glutamina nu este considerata un aminoacid esential printre nutritionisti. Poate fi sintetizat din acid glutamic, valina si izoleucina. Totusi in perioade de boala sau stress (iar antrenamentul fizic intens reprezinta stress), organismul nu mai poate sintetiza intreaga cantitate de care are nevoie. Astfel suplimentele cu glutamina pot face diferenta.

De fapt, in Europa acest aminoacid este administrat ca un medicament pacientilo supusi interventiilor chirurgicale, celor arsi sau traumatizati. Studiile au demonstrat ca in aceste situatii previne reducerea masei musculare, posedand un puternic efect anticatabolic.
Organismul utilizeaza zilnic o mare cantitate de glutamina. Este necesara mentinerea in limite normale a functiilor sistemelor imunitar, renal, pancreas si hepatic. Este un ‘transportor de nitrogen’ – permite indepartarea amoniacului din creier si plamani si il depoziteaza in intestine si rinichi. De asemenea este utilizata in sinteza celui mai puternic antioxidant al organismului – glutationul (glutamina + glicina + cistina). Este importanta si in depozitarea glicogenului in tesutul muscular.

Glutamina este unul din cei cativa aminoacizi care stimuleaza secretia de hormoni de crestere; studiile au aratat ca este suficienta o doza de 2 grame (oral) de glutamina pentru a produce acest efect.
Cel mai important rol al glutaminei este sustinerea metabolismului muscular.    

Cum iti poti mari aportul de glutamina?

Tesutul muscular este un rezervor de glutamina stocata; de fapt, 60% din aminoacizii liberi din structura celulei musculare are la baza glutamina.
Cand sistemul imunitar si alte tesuturi au nevoie de glutamina, pe care nu o mai pot fabrica sau aduce in dieta, ele ‘jefuiesc’ muschiul de glutamina incorporata si apar procesele de catabolism (distructia de tesut muscular). Are loc o reducere a tesutului muscular si datorita faptului ca glutamina are rol in mentinerea hidratarii si volumul celular.