Traim in era tehnologiei, a Androidului 8, a masinilor care ne fac viata mai usoara si a electrocasnicelor cu soft-uri downladabile de pe net.Evident ca au aparut si gadget-uri care ne ajuta in domeniul efortului fizic, al monitorizarii activitatii cardiace si al mentinerii unei stari de sanatate optime.

Strict pe domeniul fitness-ului daca acum 5 ani pedometrul si monitorul pulsului erau disponibile doar pe benzile de alergare scumpe , acum avem smartwatchuri si bratari de fitness care ne monitorizeaza pasii , activitatile fizice pe categorii de genul: alergare, banda , scari, greutati, inot, etc. dar si pulsul, somnul, numarul de calorii consummate sau distanta alergata pe jos sau pe bicicleta.

Piata acestor gadget-uri a explodat in 2016, existand deja mai multe branduri specializate in aparatura axate pe fitness. Exista si in Android Market si in IOS softuri care ne pot aduce personalizari  ale monitorizarii activitatii fizice pana la informatii de nivel inalt.

Daca in urma cu 15 ani un aparat Holter de monitorizare cardiaca era accesibil doar in spitale mari din Bucuresti , acum exista gadget-uri care pot inregistra activitatea cardiac zilnica, si fac medii ale pulsului in repaus , in timpul efortului dar si in somn,. De asemernea aceste gadgeturi ne pot ajuta in dieta, in monitorizarea numarului de calorii ingerate versus calorii consummate.

Personal am o problema cu bautul apei. Uit sa beau si nu prea beau suficient. Smartwatch-ul meu mi-a rezolvat  problema, el imi aminteste sa beau apa la fiecare ora si ma intreaba si cata am baut, astfel reusesc sa beau cata apa este necesara si sa evit si problemele de natura renala.

Concret exista bratari de fitness la preturi accesibile care au o parte din functiile descrise mai sus  si altele suplimentare, dar exista si smartwatchuri dedicate fitness-ului  care au functii mult mai complexe precum si preturi sensibil mai mari. Aceste gadgeturi se sincronizeaza zilnic cu telefonul, laptopul sau tableta, permitandu-va zilnic si statistici legate de greutate, numar de calorii sau activitate cardiaca, in anumite conditii de mediu, alimentatie sau odihna.

Toate aceste informatii il pot ajuta enorm pe medical sau antrenorul tau, care astfel poate ajusta medicatia sau antrenamentele dupa caz.

O adaptare inteligenta a alimentatiei sau efortului zilnic, poate evita un infarct in efort,; de asemenea niste indicatori anormali ai activitatii cardiace va pot indruma la un consult cardiologic desi nu au aparut alte simptome.

Ca orice pasionat de fitness, am achizitionat un smartwatch specializat pe efort si pot spune ca si-a meritat fiecare banut. Am observant clar cum se produce slabirea pe deficit caloric, de la o zi la alta, scazand in greutate a scazut tensiunea arteriala si pulsul si cum a crescut durata somnului profund, cu perioade de trezire din ce in ce mai rare.

Aceste aparate ne ofera indicativi acurativi despre corpul nostru si functiile sale, ne ajuta sa ne antrenam corespunzator varstei, fara sa ne expunem la pericole si in general ne dau informatii extrem de utile in munca de antrenor personal./

Daca in urma cu cativa ani aveam la indemana doar masuratorile antropometrice, cantarul si taliometrul, astazi avem la dispozitie aceste gadgeturi care ne permit sa impingem antrenamentele spre domeniul stiintific exact controland ce face cel antrenat nu numai in cele 50 de minute de sala cu noi, ci in toate cele 24 de ore.

Autor: Profesor Cristian Neagu