Fiecare dintre doamnele si domnisoarele pentru care aspectul fizic conteaza isi fac macar odata in viata promisiunea de a pierde cat mai repede grasimea acumulata de-a lungul perioadelor de excese alimentare. E clar insa ca numai cele bine orientate aleg solutia slabirii prin dieta corecta si echilibrata. Celelalte  rastoarna internetul cu josul in sus cautand pastile minune si diete sinucigase cu trei cafele si o ciorba de varza pe zi.

Evident, pentru acelea care au ales prima optinune , am gasit de cuviinta sa aduc in atentie cateva principii care stau la baza alcatuirii unui program de antrenament viabil si eficace , care sa va ajute sa slabiti, sa va tonifiati musculatura si sa pierdeti tesut adipos.

Stabilirea programului de antrenament este cu adevarat o provocare , mai ales pentru cineva lipsit de experienta , pe de o parte pentru ca antrenamentul alaturi de regimul alimentar, va conduce sau nu la rezultate pe care vi le-ati propus, iar pe dealta parte pentru ca un program de antrenament ineficient este primul pas spre sau eventuale accidentari.lipsa de motivatie .

In lipsa unei personae calificate, care sa va asigure consiliere, ar trebui sa tineti cont la alcatuirea unui plan de antrenament de cateva aspecte pe care in mod constant, orice sistem de antrenament ar trebui sa le includa. Dincolo de diferitele aspecet de principiu, in timp fiecare dintre voi isi va consolida propriul sistem de antrenament, as putea spune unic, in totalitatea lui si individualizat in functie de scopul propus, conditia fizica la acel moment , timpul alocat si disponibilitatea psihica a fiecareia.

Intotdeauna cand slabiti trebuie sa puneti accent pe exercitiile aerobice (care presupun un consum mare de oxigen), cum ar fi alegarea, pedalarea pe bicicleta stationara, steper, etc insa nu trebuie sa excludeti din program exercitiile cu greutati.

Nu uitati ca un program alcatuit pentru o saptamana, nu trebuie sa cuprinda mai mult de 3-4 sedinte de exrcitiu aerobic.

Daca veti exagera si supralicita, gandind ca daca alergati mai mult veti slabi mai mult, va inselati. Deficitul caloric va fi unul mult prea mare, iar ulterior tendinta de a manca , de multe ori in afara regimului , este greu de stapanit. Asadar moderatia este cheia reusitei. Daca greutatea corporala pe care o aveti este destul de mare, incepeti cu sedinte de exercitiu aerobic (stepper, bicicleta stationara) mai scurte , de 15 minute, si evitati cel putin o perioada sa alergati pe banda sau in aer liber pentru a va proteja articulatiile genunchilor.

In ceea ce priveste ordinea de efectuare a exercitiilor , asezati exercitiul aerobic pe cat posibil , dupa exercitiile cu greutati , pentru ca altfel nu veti mai avea suficienta energie si pentru efectuarea antrenamentului anaerob care nu implica consum mare de oxigen si de asemenea veti evita situatia neplacuta de a lucra la aparate cu tricoul ud de transpiratie . Cu toate acestea inainte de a incepe antrenamentul cu greutati , este necesar sa acordati 10 minute pentru incalzire ; aceasta trebuie sa cuprinda in primul rand o marire usoara a fluxului sanguin in tot corpul , de regula prin efectuarea a 5 minute de pedalat  pe bicicleta, incalzirea articulatiilor , care vor fi implicate in exercitii si stretching pentru grupele respective.

Doamnele se confrunta adesea cu problema legata de cresterea exagerata a muschilor si implicit atenuarea feminitatii ; va marturisesc ca este doar un mit.

Baietii trag din greu la sala dorindu-si ca masa lor musculara sa capete volum si va asigur ca muschii nu le cresc atat de repede si de usor pe cat isi imagineaza unii.

Cu atat mai putin in cazul fetelor. Ca urmare va recomand sa efectuati exercitii cu greutati mici/medii, cu serii a cate 15-20 de repetari  si fiti foarte sigure ca musculatura doar se va tonifia.

Aveti in vedere ca la stabilirea antrenamentului cu greutati sa cuplati 2-3 grupe musculare apropiate (piept si abdomen, nu umeri si gambe si sa efectuati cate 2 exercitii a cate 3-4 serii de cate 15-20 de repetari /serie pentru fiecare grupa musculara, la un antrenament. De asemenea propuneti-va sa lucrati fiecare grupa musculara ; in opinia mea , o astfel de abordare este corecta.

Si ca sa pastrez acelasi registru o sa va sfatuiesc sa nu exagerati lucrand o grupa musculara cu sute de repetari si de mai multe ori pe saptamana in speranta ca tesutul adipos din acea zona va disparea; grasimea se “arde” uniform pe tot corpul , insa, deoarece, stratul este mai gros in anumite zone decat in altele, veti avea DOAR SENZATIA ca de acolo nu slabiti.

Nu uitati sa va odihniti! Zilele de pauza sunt foarte importante; atunci cand va creionati programul , includeti si trei zile de pauza pe saptamana , in care sa incercati sa va odihniti cat mai bine.

Acestea ar fi in mare constantele care va vor ajuta sa va compuneti un program echilibrat si care sa va reprezinte . Nu e mai putin adevarat ca sunt si o multime de variabile  care, in final, tin numai de faptul ca fiecare individ e unic.    

Autor: Daniel Oprea.