Ce sunt hormonii?
Raspuns: Hormonii – sunt produsi in principal de glanda pituitara si testicule (hormoni importanti pentru culturisti). Hormonii regleaza procese biologice variate, datorita capacitatii de a stimula sau inhiba enzime. De exemplu – testosteronul regleaza sinteza proteica in tesutul muscular. Insulina si glucagonul controleaza nivelele de zahar din sange si depozitarea energiei in organism. Hormonii sunt constituiti din proteine (insulina si hormonii de crestere) dau colesterol (testosteronul si estrogenii).
Ce este insulina?
Raspuns – insulina este un hormon anabolic secretat de catre pancreas care mentine nivelele corespunzatoare de zahar in sange si promoveaza depozitarea glicogenului. In plus, insulina grabeste viteza si cantitatea de nutrienti absorbiti in interiorul celulei musculare. O dieta cu exces de carbohidrati pe o perioada mai mare de timp determina cresterea grasimii corporale prin interventia insulinei. Totusi, cresteri de scurta durata ale secretiei de insulina determina absorbtia in celula musculara a unor suplimente cum ar fi creatina sau glutamina.
Ce este acidul lactic?
Rasopuns – Acidul lactic este molecula produsa din glucoza prin reactii metabolice anaerobe. Se catabolizeaza in CO2 si apa prin interventia oxigenului. Producerea de acid lactic este principala cauza a aparitiei oboselii musculare. Suplimente de imbunatatire a performantei sportive au si efecte de limitare a producerii de acid lactic.