Aportul adecvat de proteine este vital pentru orice persoană care are ca scop conservarea masei musculare, în condiţiile în care procesele de îmbătrânire ameninţă pierderea ţesutului muscular printr-un proces denumit sarcopenie. Sarcopenia produce pierderea masei musculare şi a forţei chiar şi în cazul pasionaţilor de sală, pe măsură ce înaintează în vârstă. Procesele de îmbătrânire au dublu efect negativ, atât prin creşterea nevoilor de proteine cât şi prin reducerea sintezei proteice ca urmare a reducerii nivelelor de testosteron şi a sintezei factorului de creştere “insulin-like”.

Pentru persoanele în vârstă consumul adecvat de proteine reprezintă o adevărată provocare. Un mijloc excelent de a rezolva necesarul proteic este reprezentat de suplimentele proteice solubile în lichide. Pentru orice persoană trecută de 30 de ani, o excelentă sursă proteică este proteina din zer. Proteina din zer este bogată în aminoacizi BCAA, în special leucină, considerată cel mai important aminoacid pentru sinteza proteică pentru persoanele în vârstă. Aminoacizii BCAA sunt responsabili şi pentru sinteza de colagen, important în menţinerea, supletea şi tonusului pielii. Un alt avantaj al consumului de proteine din zer este prezenţa lactoferinei, utilă în fortificarea oaselor şi în prevenirea fracturilor datorate osteoporozei prin activarea osteoblaştilor. Proteina din zer conţine nivele crescute de cisteină, aminoacid care stimulează producţia de glutation, un antioxidant cu efecte puternice anti-îmbătrânire. Proteinele din zer au efecte importante asupra metabolismului glucidic, reducând nivelele de glucoză din ser la persoanele sănătoase şi blochează toleranţa la glucoză la persoanele obeze şi la diabetici. Consumul constant de proteine din zer împiedică creşterea în greutate şi stimulează oxidarea grăsimilor. Acest proces se datorează eliberării de leptină, colecistokinină şi peptide de tip glucagon, cu rol în crearea senzaţiei de saţietate.