Întrebare: Acidul D-Aspartic (DAA) crește nivelul de testosteron?

Răspuns: Acidul D-aspartic (denumit în general acid aspartic) este un ingredient obișnuit în suplimentele promovate pentru creșterea nivelului de testosteron, creșterea libidoului și care contribuie la creșterea masei musculare. Cu toate acestea, studiile clinice sugerează că acest efect poate depinde de la persoana la persoana in functie metabolismul fiecarei persoane.
In urma unui studiu efectuat pe bărbați –care efectuau in mod sistematic antrenamente pentru cresterea rezistentei – nu s-a con statat niciun efect asupra hormonilor (inclusiv testosteronului), compoziției corporale sau legat de cresterea forței musculare. In timpul studiului subiectilor li s-au administrat doze de 3 grame zilnic de acid d-aspartic în timpul unor antrenamente de rezistenta si anduranta desfasurate pe durata a 30 de zile. Cercetatorii au remarcat ca aceasta constatare, „… infirma pretinsele pretentii de marketing, ca D-AA (D-Aspartic Acid) creste masa musculara si puterea datorita capacitatii sale de a creste nivelurile endosterne de testosteron.” (Willoughby, Nutr Res 2013).
Bărbații din cadrul grupului de stimulare a rezistentei aveau vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani și aveau o valoare medie de testosteron de bază de 8 ng / ml, valoare care ii plasa în capătul superior al intervalului normal pentru testosteron: intervalul normal este de 3 până la 10 ng / ml.
În schimb, un alt studiu care a acordat aceeași doză zilnică (de 3 grame) de acid d-aspartic bărbaților care au fost ceva mai în vârstă (27 până la 37 de ani) și au avut o valoare medie mai mică a testosteronului de bază (4,5 ng / ml – care-i plasa spre capatul inferior al intervalului pentru testosateron), a evidentiat ca aportul de acid d-aspartic a crescut valoarea medie a testosteronului cu 50% până la 6,4 ng / ml (Topo, Repro Biol Endo 2009).
Rezultatele acestor studii relativ mici si derulate pe termene scurte de timp , sugerează că suplimentarea cu acid d-aspartic poate fi eficientă la bărbații cu niveluri mai scăzute de testosteron, dar nu si la cei cu niveluri mai ridicate. Studii mai mari și pe termen lung sunt necesare pentru a înțelege mai bine efectele acidului d-aspartic.