Vara, cu vacantele ei la mare, este sezonul in care fizicul celor care trag de fiare prin salile din toata tara este expus, conform expresiei, in toata splendoarea lui. Daca peste iarna ai mancat zdravan si ai folosit suplimente cu ceva mai multi carbohidrati ca sa iei in greutate si sa-ti maresti forta si masa musculara, acum a venit momentul sa cizelezi fizicul la care ai lucrat din greu.
Daca vrei sa ai un fizic remarcabil cu care sa faci impresie buna pe plaja, trebuie sa scapi de grasimea care acopera musculatura si in primul rand de cea care acopera patratelele de pe abdomen. Asta inseamna atat regim alimentar de scadere in greutate, bogat in salate, legume, carne slaba dar si o schimbare a suplimentelor prin alegerea unora cu peste 70% proteina in compozitie.
In perioadele cand voiam sa-mi cizelez fizicul, scoteam aproape de tot cartofii, orezul, fainoasele, zaharul rafinat iar in concentratul proteic Ideal Protein nu mai puneam fulgi de cereale sau musli asa cum faceam in perioada de masa.
In ceea ce priveste antrenamentul, adaugam de 3-4 ori pe saptamana cate 2-2,5 ore de mers rapid pe strada dupa sedintele de antrenament si insistam ceva mai mult asupra unor anumite grupe musculare. In primul rand faceam mai multe exercitii ca de obicei pentru dreptii abdominali urcand la un total de 16 serii si introduceam si un exercitiu pentru oblicii abdominali desi in restul anului nu lucram deloc oblicii de teama sa nu-mi latesca talia.
Introduceam in program un exercitiu de ramat pentru trapez, 4 serii, in conditiile in care, iarasi, nu lucram trapez in restul anului in mod direct, din considerente estetice; nu voiam sa am un trapez prea mare de teama sa nu-mi ia din latimea umerilor, la nivel de efect vizual, desigur.
Pentru ca voiam umeri mai bombati in lateral si mai rotunzi in partea din spate, ii rotunjeam cu multe serii de fluturari laterale din stand si din aplecat la 90 de grade si abia dupa aceea faceam traditionalele impinsuri cu bara. Gambele, marea mea problema, primeau o atentie deosebita, in loc de 8 serii pe antrenament urcam la 16 serii si le bombardam cu diferite exercitii si combinatii de repetari.

Pana si bicepsii, care erau un punct forte, primeau o atentie speciala: adaugam antrenamentului obisnuit pentru ei cate 4 serii de flexii ciocan cu ganterele, la sfarsit, efectuate lent pentru a evidentia venele de pe bicepsi.
Toate aceste detalii faceau ca, intr-o luna si jumatate, sa am fizicul cizelat pe care mi-l doream. In opinia mea, merita efortul pentru ca in fond, din acest motiv mergem la sala, sa aratam impecabil.

Autor: Florin Uceanu – multiplu campion national de fitness si culturism / Maestru al Sportului.