‘BIOSTIINTA SUPLIMENTELOR’ este un subiect complex; de fapt, cred ca s-ar putea scrie carti intregi doar despre termenul insusi, dar aceasta ar interesa probabil doar pe cercetatori. Avem lucruri mai bune de facut decat sa citim despre interactiunile moleculelor intre ele si despre compusii si produsii chimici care se formeaza. Este totusi important sa posedati o cunoastere de baza despre ce exact este un ‘supliment’ si care este mecanismul primar prin care actioneaza.
Cuvantul ‘supliment’ este utilizat de multi din noi pentru a descrie un produs care este ‘drug free’ sau ‘natural’. Unii utilizeaza termenii de ‘supliment sportiv’, ‘supliment de performanta’, ‘supliment de culturism’. Toate aceste termene se refera la aceleasi produse.
Conform Legii Suplimentelor Nutritionale din 1994 (DSHEA) FDA defineste: vitamine, minerale, vegetale, plante, aminoacizi si orice ‘substanta nutritionala pe care omul o foloseste pentru a-si spori aportul nutritional total’ ca si ‘substante concentrate, metaboliti, constituenti, extracte sau combinatii din acestea’.
Aceasta definitie este suficient de larga pentru a permite unei noi serii de produse aparute pe piata sa fie prezentate ca ‘suplimente’. Astfel, un numar de companii care au dezvoltat produse pentru piata farmaceutica urmaresc acum sa le introduca pe piata suplimentelor nutritionale.
Conform noii legi suplimentele includ vitamine, antioxidanti, minerale, aminoacizi, proteine sub forma de pulbere, dar si produse care anterior aparitiei legii erau considerate mai degraba medicamente sau ‘aditivi alimentari neaprobati’ (de exemplu DHEA si melatonina). Acesti produsi foarte populari sunt, de fapt, prohormoni sintetizati natural care exercita efecte asupra organismului de tip ‘drug-like’ (medicamentos).
In Statele Unite de exemlu legea iti permite sa cumperi fara prescriptie medicala orice produs care este inclus in categoria suplimentelor nutritionale. Majoritatea acestor produse sunt disponibile in magazinele de alimente naturale, si in cadrul marilor retele de tipul Centrelor de Nutritie.
Statele Unite au probabil cea mai deschisa si liberala politica in privinta legislatiei in acest domeniu (lucru considerat foarte bun de unii si de asemenea foarte nociv dealtii-ambele tabere au argumente solde si dreptate din unghiul din care abordeaza problema) insa FDA nu aproba acest fapt. Chiar au incercat si vor incerca de asemenea sa schimbe unele legi in viitorul apropiat. In Canada multe produse care sunt considerate suplimente, nu sunt disponibile in Statele Unite decat pe baza de prescriptie, sau nu exista in magazine. Acelasi lucru se intampla si in Europa. Ba chiar exista tari europene in care poti cumpara steroizi liber insa nu poti cumpara fara prescriptie suplimente ca vanadil sulfat, aminoacizi, cromium picolinat!
In cele ce urmeaza vom discuta despre produse care sunt clasificate ca suplimente nutritionale de catre FDA care, altfel fie spus, nu aproba suplimentele. Insa au posibilitatea sa se implice doar daca un supliment se dovedeste a fi nociv, sau daca o companie il doreste a fi desemnat ca medicament. De exemplu il prezinta ca un tratament pentru cancer sau alte boli care in mod uzual se trateaza prin medicamente.
Nu vom discuta aici despre steroizi anabolizanti, medicamente utilizate in metabolizarea grasimilor sau alte produse care pot fi obtinute prin prescriptie medicala. Toate produsele prezentate aici sunt usor de obtinut de catre oricine, sunt legale si sunt sigure.
Efectele pe care suplimentele le exercita asupra organismului pot fi clasificate in trei categorii.
Primul tip de efect – corecteaza deficientele – de fapt acesta indica modul cel mai frecvent in care sunt privite suplimentele de catre sportivi, nutritionisti si doctori – un mijloc de proteja organismul impotriva deficientelor de vitamine si minerale. Suplimentele de vitamine au si fost utilizate de decenii ca mijloc de tratament si prevenire al bolilor cauzate de deficientele nutritionale.
Este larg acceptata ideea ca indivizi activi cum sunt culturistii, ca si alte categorii de sportivi, prezinta mari necesitati in ceea ce priveste elementele nutritionale, deoarece foarte frecvent apar deficite nutritionale fara aportul de suplimente. In momentul in care esti deficitar in unul sau mai multi nutrienti nu vei fi capabil sa iti dezvolti masa musculara.
Un exemplu: ionul crom este esential pentru insulina in exercitarea de catre aceasta a efectului sau anabolizant. Se cunoaste ca un mare numar de oameni nu consuma cantitatea corespunzatoare de crom in dieta lor cotidiana. Deci un aport suplimentar de crom in aceste cazuri este favorabil dezvoltarii musculare.
Un alt mecanism de actiune al suplimentelor este oferirea de catre acestea a unor nutrienti care, in mod normal in dieta nu se gasesc la nivele optime si astfel celulele sunt ‘sub-aprovizionate’ (‘under-supplied’). Astfel, in cazul celulei musculare, aportul unor nutrienti care ii favorizeaza dezvoltarea determina functionarea celulei in regim ‘better than normal’. Consumul normal al acelui nutrient in dieta se afla la nivele ‘suboptimale’.
In privinta popularului supliment creatina – foarte putini culturisti sunt atentionati de medicii lor ca creatinina nu se gaseste in concentratie optima, insa studiile au demonstrat ca la majoritatea culturistilor creatina nu prezinta concentratii ‘optime’ in sange. S-a observat ca in cazul acestora administrarea unor extradoze de creatina a condus la imbunatatirea performantelor, a recuperarii si la promovarea castigului de masa musculara.
Astfel, chiar daca nu prezinti un deficit nutritional real, suplimentul iti ofera nivele optime ale concentratiei la nivel celular, celulele imbunatatindu-si astfel functiile naturale.
Un al treilea mecanism prin care poate actiona un supliment este cel de tip medicamentos (‘drug-like’) asupra proceselor celulare. Astfel, dieta axata pe suplimente exercita un efect pozitiv asupra metabolismului muscular prin asigurarea unui compus care desi nu este solicitat in mod normal de celula prezenta acestuia la nivel celular determina modificare functiei normale celulare.
De exemplu: planta guarana (considerata supliment dupa noua legislatie a FDA) – contine cafeina care modifica functia musculara si metabolismul grasimilor. Nici guarana si nici cafeina nu sunt solicitate de catre celula insa pot modifica procesele celulare.IN CIUDA A CEEA CE UNELE ‘SCOLI TRADITIONALE’ DIN CARE FAC PARTE NUTRITIONISTI, SAU ALTI ‘EXPERTI’, AR PUTEA SA VA SPUNA EXISTA O BAZA STIINTIFICA SOLIDA IN DOMENIUL SUPLIMENTELOR.
Deci un supliment actioneaza pe trei cai:

1) Previne sau corecteaza o deficienta de nutritie;

2) Ofera niveluri ‘optime’ de element nutritional care determina celula sa lucreze la maxim de potential;

3) Ofera celulei o substanta de care, in conditii normale, nu o solicita, dar care ii imbunatateste functiile.

Aceste teorii au fost prezentate in conferinte sponsorizate de catre Institutul National pentru Sanatate din SUA, care cheltuieste anual miliarde de dolari in diverse corectari stiintifice.