DHEA este un supliment extrem de raspandit si cunoscut in special datorita faptului ca acum multe companii vand acest supliment.  Se pretinde ca pe langa cresterea de masa si forta musculara ar vindeca cancerul si boala Alzheimer, ca arde grasimile si ca ar extinde durata vietii.

CE FACE INSA CU ADEVARAT DHEA?

DHEA este un hormon androgen produs de catre glandele suprarenale. Exista doua cai metabolice prin care stimuleaza productia de testosteron. Organismul incepe sa secrete DHEA de la varsta de 7 ani, iar maximul secretiei apare in jurul varstei de 20-24 ani. Dupa aceasta, nivelele de DHEA scad cu aproximativ 20% la fiecare deceniu. Dupa 70 ani valorile se situeaza la aproximativ 10% din nivelul maxim.
Intr-adevar DHEA eeste un substrat la o multitudine de scopuri, de la producerea de energie celulara pana la arderea grasimilor si dezvoltarea de masa si forta musculara.
Studiile privind DHEA administrat pe cale orala sunt recente. La inceputul anilor ’90 cercetatorii au inceput sa observe efectele terapeutice pe pacienti atinsi de diverse maladii. Intr-o masura mai mica a fost studiat pe oameni sanatosi. Unul din cele mai intersante studii a examinat administrarea de 50mg/zi doza orala la barbati si femei cu varste de peste 50 ani. S-a observat ca aceasta doza a determinat aparitia de DHEA la nivele asemenatoare cu cele existente la tineri dupa o perioada de 2 saptamani. Aceste nivele au persistat pe parcursul intregii perioade de 6 luni a studiului. A fost evaluata functia imunitara masurand nivelele de limfocite, celule T si s-a observat cresterea cu 67% la barbati si 84% la femei. Un studiu pe adulti tineri carora li s-a administrat 100 mg DHEA inainte de culcare a demonstrat nu numai ca se imbunatateste functia imunitara dar au loc si cresteri de masa si forta musculara, ca si reducerea depozi-
Cum determina administrarea de DHEA asemenea efecte in organism? Una din teorii bazata pe studii spune ca suplimentele de DHEA determina cresterea secretiei de testosteron. Mai mult testosteron implica mai multa masa musculara si arderea grasimilor.
    O ruda foarte apropiata in varsta de aproximativ 55 de ani care se refacuse dupa o operatie chirurgicala si-a administrat  pentru o perioada o doza de 100 mg DHEA/zi. Nivelurile initiale anterior administrarii de DHEA erau de 245 mcg/dl DHEA si 458ng/dl testosteron in sange. Aceste niveluri se incadreaza in limitele normale. Dupa 2 luni de administrare de DHEA nivelurile din sange au crescut la 626mcg/dl in cazul DHEA si la 1026ng/dl in cazul testosteronului. In acea zi am scris pe usa sa ‘Raging Bull’ (‘Taur furios’)!
Intr-un studiu realizat pe adulti tineri doze de 1600mg/zi au demonstrat scaderea semnificativa a greutatii cu 31% in 28 zile plus o crestere a masei musculare. Exista insa si studii care arata rezultate mai slabe sau chiar lipsa aparitiei unor rezultate pozitive.

ESTE DHEA INTRADEVAR EFICIENTA?

Cu cat persoana este mai in varsta cu atat va beneficia mai mult de administrarea de DHEA. Din ceea ce stiu nu exista studii care sa evalueze efectele DHEA in cazul atletilor sau culturistilor. Deasemenea nu exista studii care sa aprecieze efectele DHEA in privinta culturistilor care isi administreaza steroizi (care supreseaza productia de testosteron natural). Este posibil ca tinerii culturisti sa beneficieze de pe urma utilizarii DHEA, insa supraantrenamentul poate determina supresia secretiei de testosteron natural. Exista speculatii privind faptul ca administrarea DHEA ar permite fostilor utilizatori de steroizi sa isi refaca nivele normale de testosteron.

ESTE DHEA SIGUR?

Deoarece DHEA este un produs relativ puternic unii renunta la utilizarea sa iar altii si-l administreaza cu precautie. Persoanele care sufera de prostata sau afectiuni ca hipertensiunea arteriala vor trebui sa consulte medicul anterior administrarii de DHEA de asemenea la femei poate apare acneea.

Care sunt dozele maxime pe care le poti administra?

Noi va sfatuim ca dozele sa fie de 100-200 mg/zi la barbati, luate in 2 reprize (dimineata si inainte de culcare), in cazul femeilor 25 mg/zi sunt suficiente unele femei putand beneficia de rezultate chiar cu 5 mg/zi. Am urmarit loturi de culturisti care isi administrau mega-doze de 1000mg/zi si nu am observat aparitia unor rezultate fantastice. Opinia noastra este ca daca iti administrezi 200mg/zi DHEA si nu se ‘simte’ nu vei avea rezultate nici cu doze mai mari.