CHRYSIN (FLAVONA X) – un alt posibil stimulator al testosteronului  

Chrysina actioneaza printr-un alt mecanism fata de DHEA sau Tribullus Terrestris. Mecanismul consta in minimalizarea conversiei in estrogen a testosteronului. Procesul prin care organismul converteste testosteronul in estrogen este denumit aromatizare iar un astfel de compus este denumit ‘anti-aromatizant’.
Chrysina este numele particular pentru o flavona care se gaseste in planta ‘Passiflora caerulea’. Studii biologice arata ca flavonele, in general, sunt biologic active si exercita efecte puternice.
In Europa produsul a fost patentat de ceva timpi in urma unor studii stiintifice. Acestea au semnalat potentialul de crestere al nivelelor testosteronului cu 30%. Vom explica pe scurt mecanismul prin care are loc acest proces.  Organismul barbatilor produce estrogen iar nivelul de estrogen reprezinta un parametru dupa care glanda pituitara da semnale de stimulare sau inhibare a secretiei de testosteron. Astfel, cu cat glanda pituitara detecteaza mai mult estrogen cu atat mai putin testosteron se produce.
Daca organismul produce mai mult testosteron fata de normal (ca rezultat al folosirii de DHEA sau androstenediona si/sau Tribullus Terrestrix), organismul va converti o cantitate mai mare de testosteron in estrogeni, prin procesul de aromatizare. /// Specialistii sustin ca daca se inhiba conversia testosteronului in estrogeni, nivelele de testosteron vor creste fara producerea unei cantitati excesive de estrogeni si astfel, nu va fi inhibata productia de testosteron natural.
Exista cateva medicamente preescrise ca ‘anti-aromataze’. TESLAC (delta-1-testolactona) si CYTADREN (aminoglutetimid) stimuleaza nivelul testosteronului. Studii in vitro au aratat ca efectele Chrysinei sunt aproape asemanatoare cu ale CYTADRENULUI!
Initial am fost sceptic in privinta Chrysinei, insa urmarind studii efectuate de cercetatori din Marea Britanie si urmarind diferite opinii foarte aqvizate, am devenit mai putin sceptic. Unul din acesti cercetatori a antrenat si administrat chrysina unui numar de atleti olimpici si unor powerlifteri. Rezultatele observate il fac sa creada ca este un produs eficient.
Ca o ipoteza, chrysina combinata cu alti produsi ar putea actiona sinergic. Sa speram ca alte studii vor clarifica aceasta tema.
Chrysina nu este deocamdata disponibila pe piata deoarece putini oameni sunt costienti de calitatile ei, si datorita faptului ca este extrem de scumpa. Totusi exista planuri de a fi produsa la costuri rezonabile si o veti vedea pe piata in urmatoarele 6 luni. Din studiile efectuate pe oameni in Europa, s-a dovedit un produs sigur, insa pentru o concluzie definitiva sunt planificate studii ulterioare.

### P101025