Triptofanul, unul dintre aminoacizii esenţiali, se gãseşte în concentraţie crescutã în carnea de curcan. Triptofanul are proprietatea de a îmbunãtãţi somnul şi dispoziţia psihicã datoritã capacitãţii de a creşte nivelele de serotoninã din creier. Deasemenea este implicat în procesele de reducere a grãsimii corporale şi de hipertrofie muscularã.
Un studiu efectuat pe animale, publicat în revista Amino Acids demonstreazã cã cobaii cãrora li s-a administrat doze crescute de triptofan au prezentat o ratã mai mare de oxidare a acizilor graşi şi o reducere mai mare a depozitelor de grãsime comparativ cu lotul de cobai cãrora nu li s-a administrat doze suplimentare de triptofan. In plus, cercetãtorii au descoperit cã pentru lotul de cobai cãrora li s-au administrat doze suplimentare de triptofan a avut loc creşterea sintezei de proteine şi reducerea catabolismului aminoacizilor.