Amplificarea secretiei de insulina fara ingerarea unor cantitati crescute de zahar va deveni „urmatorul pas” in administrarea suplimentelor sportive. Motivul major este faptul ca sportivii realizeaza faptul ca o secretie amplificata de insulina are capacitatea de a promova sinteza de proteine musculare si de a reduce catabolismul proteic. Sportivii sunt constienti de faptul ca administrarea in exces de zaharuri poate impiedica formarea unui fizic atletic si/sau de invidiat. Astfel ca intrebarea pentru culturistii profesionisti devine: cum putem beneficia de efectele anabolice ale unei secretii crescute de insulina fara a creste masa grasimii corporale? O abordare consta in administrarea unor cantitati mai mici de zahar combinat cu compusi nutritionali specifici care pot asista la ridicarea nivelelor de insulina pentru obtinerea unui efect anabolic. Iata in continuare cei mai noi agenti:

ARGININA – Arginina este un aminoacid integral necesar pentru vindecarea plagilor, stimularea productiei de hormoni de crestere si a metabolismului proteic. Arginina este de asemenea necesara pentru transportul si depozitarea nitrogenului (balanta de nitrogen) si s-a dovedit a fi extrem de utila in tratarea persoanelor cu stari catabolice severe precum victimele arsurilor. In plus, arginina are o istorie stiintifica foarte solida ca aminoacid insulinogenic. De fapt, pentru a determina anormalitatile potentiale in functionarea celulelor beta dupa transplante de insulina (insulina se produce in pancreas), practicienii medicali utilizeaza adesea un test de secretie insulinica indus de arginina. Procedura standard este administrarea unei /// doze de hidroclorid de arginina ///  mecanism interesant prin care arginina poate induce concentratii amplificate de insulina este cel prin producerea de oxid nitric care este explicat ulterior in acest capitol. Oxidul nitric este format din acest aminoacid prin interventia unor enzime denumite NO sintetaze. Unele studii au observat activitatea acestor enzime in celulele producatoare de insulina. Alte studii conduse de Fonovich Schroeder sugereaza ca nivele adecvate de NO (oxid nitric) pot fi necesare pentru modularea pozitiva a secretiei de insulina. Aceasta doza de 3-5 grame de arginina poate produce mici cresteri ale concentratiei de NO (oxid nitric) insa aceasta crestere redusa poate fi doar biletul catre o noua crestere musculara si catre un efect insulinic maxim. Pe de alta parte, nu sunt disponibile date care sa sustina obtinerea unor cantitati suprafiziologice de NO (oxid nitric) din ingestia de arginina utilizand mai putin de 3-5 grame. Faptul ca arginina se gaseste in cantitati foarte mici in suplimentele proteice din zer impune administrarea suplimentara a 3-5 grame de arginina ca amplificator al insulinei si ca precursor al NO.

4-Hydroxyisoleucina. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca semintele de Fenugreek (Trigonella foenum graecum) contin un aminoacid care poate actiona ca un promotor insulinic denumit 4-hydroxyisoleucina. Aceiasi cercetatori au demonstrat ca 4-hydroxyisoleucina potenteaza secretia de insulina intr-o maniera sa-i spunem asa glucozo-dependenta. Aceasta inseamna ca desi 4-hydroxyisoleucina nu poate prin ea insasi stimula secretia de insulina, poti mari nivelele de insulina consumand o cantitate mai mica de carbohidrati. Acesta ar putea fi un progres important pentru regimurile nutritive de refacere in perioada post-antrenament si desigur pentru transportul creatinei care este mediat de insulina. Majoritatea colegilor mei specialisti estimeaza ca circa 100 mg de 4-hydroxyisoleucina per doza vor fi suficiente pentru aceste efecte. Problema consta in faptul ca producatorii nu pot standardiza planta fenugreek intr-o concentratie suficient de mare de 4-hydroxyisoleucina pentru a oferi doze eficace. Unul din producatori lucreaza la o versiune standardizata de fenugreek cu potential crescut si a anuntat ca se afla foarte aproape de atingerea obiectivului, astfel ca este foarte posibil ca acest compus sa apara pe piata in viitorul foarte apropiat. Atunci cand vei avea acces la versiune apotenta de fenugreek care ofera doze