Una din cele mai fascinante noi frontiere in culturism este abordarea efectelor anabolice ale insulinei. Insulina reprezinta hormonul de ‘depozitare al elementelor nutritive’. Directioneaza aminoacizii, glucoza si alti nutrienti in celula musculara; fara insulina acesti nutrienti nu ar putea patrunde in interiorul celulei.
In ultimii ani pe piata culturismului au aparut cateva suplimente de tip insulina (‘mimickiting-insulin’ – mimetice de insulina – N.T.). Cateva din ele au deja o ‘reputatie de sala’, in special vanadyl-sulfatul care a fost studiat demonstrandu-se ca permite patrunderea in celula musculara a unei cantiati crescute de glucoza si aminoacizi.
Suplimentele bazate pe crom actioneaza intr-un mod asemanator. Ele imbunatatesc efectele insulinei ajutand pe multi dintre culturisti (nu pe toti!) sa obtina rezultate mai rapid.
Un studiu efectuat pe un lot de culturisti ‘extremi’, care utilizau medicatie insulinica (administrata diabeticilor) combinata cu hormoni de crestere, steroizi si IGF-1, combinate cu antrenament intensiv si aport nutrititional adecvat a aratat rezultate extraordinare. Totusi, administrarea in exces a insulinei este periculoasa, te-ar putea ucide in cateva ore. Pentru culturisti sunt interesante produse care sa potenteze efectele anabolice ale insulinei, fara masuri radicale, extreme.
In ultimul timp au aparut studii privind un nou produs ‘mimicker-insulin’: ACIDUL LIPOIC – sigur, eficient, agent anabolic si un puternic antioxidant.  Este cunoscut si sub alte nume: lipoat, alfa-lipoic acid, thioctic acid. Actioneaza ca o coenzima in cateva reactii metabolice ale organismului. Una din ele – glicoliza – procesul responsabil de convertirea zaharului in energie. Acidul lipoic sustine activitatea mitocondriei, organit celular cu rol de ‘depozitar al energiei’.
Acidul lipoiic este un element pe care organismul il poate produce, de aceea nu este ‘esential’; studiile au demonstrat ca adaugrarea de acid lipoic in dieta diabeticilor de tip II (cei care nu necesita insulino-terapie) creste semnificativ utilizarea zaharului de catre organims. Folosind 1 gram de acid lipoic pe zi (intravenos) diabeticii si-au marit rata de clearence metabolic al glucozei cu 50%. Deoarece muschiul este principalul depozit de zahar, este probabil ca acidul lipoic sa mareasca semnificativ patrunderea in tesutul muscular a zaharului sanguin.
Acidul lipoic a fost mult timp utilizat in Germania in tratamentul diabeticilor. Un grup de doctori condus de Hans Tritschler a raportat ca acidul lipoic nu numai ca stimuleaza preluarea glucozei de catre celulele musculare, ci inhiba preluarea glucozei de catre celulele tesutului adipos. Astfel, nu numai ca se stimuleaza producerea de energie in muschi ci se reduc depozitele de grasime din organism.
Doua studii au relevat efectul puternic antioxidant, marind protectia celulelor sanguine si a acizilor grasi, prin evitarea reactiilor de oxidare (care se intensifica in cursul antrenamentelor intensive).
Totusi nu exista inca teste efectuate pe subiecti sanatosi care se supun unor sedinte de antrenament fizic. S-a stabilit ca un mare procent din populatia Americii sufera un anumit grad de insensibilitate la insulina, mai ales cei care prezinta un exces in greutate sau cei care au o dieta saturata in acizi grasi. Daca prezentati o asemenea problema si incercati sa va antrenati pentru dezvoltare musculara si/sau reducerea grasimii (tesutului adipos), suplimentarea cu acid lipoic va va ajuta sa va refaceti mai rapid, va creste rezistenta si volumul muscular.
Studiile clinice au aratat ca acidul lipoic este un produs destul de sigur. Totusi, administrat in exces reduce nivelul de zahar din sange, ceea ce determina oboseala, anxietate, chiar confuzie, frustrare. Daca te decizi sa-ti administrezi acest produs, incepe cu 100-200mg/zi, mareste apoi doza la 400-600mg/zi, de 3 ori pe zi cate 200mg. Studiile au aratat ca marirea dozelor la valori mai mari de 600mg nu aduc beneficii suplimentare. In scopuri antioxidante doza efectiva de acid lipoic este de 200-300mg/zi.
Acidul lipoic pare sa fie cel mai puternic produs cu efecte insulinice existent pe piata – este mai puternic decat vanadyl-sulfatul sau decat cromul. Deci acidul lipoic este un supliment excitant cu efecte anabolice si antioxidante. Suplimentele cu acid lipoic au aparut cu un an in a doua jumatate a anilor ’90 fiind distribuite de companii ca Jarrow, Solgar si Ethical Nutrients. Acidul lipoic s-a raspandit destul de rapid chiar daca la inceput au fost niste probleme legate de pretul materiilor prime care a fost pentru o perioada destul de mare.Situatia a fost rezolvata de producatorii din Europa care au fost de la inceput increzatori ca vor reusi sa aduca pretul produsului la valori mai scazute lucru pe care l-au si realizat. Cercetatori de la companii prestigioase de suplimente nutritive au proiectat diverse studii pentru a verifica efectele acidului lipoic in culturism si daca aceste studii vor demonstra in final efectele pozitive in acest domeniu.