Una din cele mai fascinante noi frontiere in culturism este abordarea efectelor anabolice ale insulinei. Insulina reprezinta hormonul de ‘depozitare al elementelor nutritive’. Directioneaza aminoacizii, glucoza si alti nutrienti in celula musculara; fara insulina acesti nutrienti nu ar putea patrunde in interiorul celulei.
In ultimii ani pe piata culturismului au aparut cateva suplimente de tip insulina (‘mimickiting-insulin’ – mimetice de insulina – N.T.). Cateva din ele au deja o ‘reputatie de sala’, in special vanadyl-sulfatul care a fost studiat demonstrandu-se ca permite patrunderea in celula musculara a unei cantiati crescute de glucoza si aminoacizi.
Suplimentele bazate pe crom actioneaza intr-un mod asemanator. Ele imbunatatesc efectele insulinei ajutand pe multi dintre culturisti (nu pe toti!) sa obtina rezultate mai rapid.
Un studiu efectuat pe un lot de culturisti ‘extremi’, care utilizau medicatie insulinica (administrata diabeticilor) combinata cu hormoni de crestere, steroizi si IGF-1, combinate cu antrenament intensiv si aport nutrititional adecvat a aratat rezultate extraordinare. Totusi, administrarea in exces a insulinei este periculoasa, te-ar putea ucide in cateva ore. Pentru culturisti sunt interesante produse care sa potenteze efectele anabolice ale insulinei, fara masuri radicale, extreme.

#100027